5 kelebihan air rendaman kurma yang ramai tidak tahu

 

kelebihan air rendaman kurma yang ramai tidak tahu

5 kelebihan air rendaman kurma yang ramai tidak tahu | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Air rendaman kurma atau disebut juga air nabeez merupakan air yang boleh dikatakan sebagai yang banyak dibuat pada bulan puasa. Ini adalah kerana, khasiat air rendaman kurma ini mampu memberikan tenaga sepanjang hari buat mereka yang berpuasa. Namun, tahukah anda, ada 5 kelebihan air rendaman kurma yang ramai tidak tahu?

khasiat minum air rendaman buah kurma

Seperti pada awal tadi, banyak sebenarnya khasiat air rendaman kurma ini. Selain memberi tenaga sepanjang hari, air nabeez juga dikatakan boleh menguruskan badan. Namun, focus kita pada kali ini adalah, apakah lagi kelebihan yang ada pada air rendaman kurma ini?

Apa kelebihan dari kurma?

Banyak sebenarnya kelebihan daripada buah kurma. Antaranya adalah buah kurma kaya dengan nutrisi penting seperti serat, vitamin A,C,D,E , zat besi, kalsium, magnesium dan kalium.

Selain itu, banyak manfaat kurma kepada kesihatan antaranya adalah memberi tenaga segera kepada tubuh badan manusia. Ini adalah kerana factor gula semula jadi yang ada pada sebiji kurma.

Selain itu, kurma juga membantu di dalam proses diet. Mereka yang sedang dalam diet digalakkan untuk mengambil kurma kerana kurma mampu mengenyangkan perut kita dengan cepat. Bila perut dah kenyang, tak perlulah kita makan banyak-banyak kan? Hehehe.

kelebihan air rendaman kurma yang ramai tidak tahu

5 kelebihan air rendaman kurma yang ramai tidak tahu

Baiklah, sekarang mari kita lihat, apakah kelebihan air rendaman kurma ini pada tubuh manusia:

#1. Meningkatkan kesihatan tubuh manusia

Kandungan air nabeez yang beralkali dapat membantu menstabilkan tahap PH dalam badan kita. Air rendaman kurma ini bertindak sebagai detoks yang menyingkirkan toksin dalam badan.

#2. Bagus untuk sistem penghadaman.

Kandungan yang terdapat di dalam kurma (yang kemudiannya di larutkan di dalam air) sangat bagus di minum ketika sahur. Ini adalah kerana, kandungan air ini mampu membuatkan kita bertenaga sepanjang hari.

#3. Membekalkan tenaga segera.

Kandungan gula semulajadi di dalam kurma mampu memberikan tenaga segera kepada tubuh badan kita. Dan atas alasan itu juga, kita digalakkan untuk berbuka dengan kurma terlebih dahulu untuk mengembalikan paras gula didalam darah kita.

#4. Dapat mengurangkan alahan.

Salah satu khasiat yang ada pada buah kurma adalah sulfur. Dan khasiat ini mampu mengurangkan masalah alahan seperti rhinitis. Dengan mengamalkan mengambil air rendaman kurma ini, ianya dapat mengurangkan alahan seperti bersin, hidung berair atau tersumbat ataupun sakit kepala.

#5. Mengelakkan sembelit.

Didalam bulan puasa terutamanya, tubuh badan kita kurang menerima air dan ini akan menyebabkan masalah sembelit. Dengan meminum air nabeez ini, ianya dapat membekalkan fiber secukupnya kepada tubuh dan dapat mengelakkan masalah ini.

cara membuat air rendaman kurma

baik, seterusnya, meh kita lihat cara cara membuat air rendaman kurma:

#1. Ambil buah kurma dalam bilangan ganjil. Contohnya 3 biji atau 5 biji ataupun 7 biji, terpulang pada anda ya.

#2. Kemudian, buangkan biji kurma dan carik-carikan isi kurma tersebut.

#3. Masukkan kedalam bekas isi-isi kurma tersebut dan campurkan dengan air masak.

#4. Tutupkan bekas tersebut dan biarkan ianya semalaman. Kalau nak minum sahur, buatlah pada malam harinya ya. Kalau nak minum petang, boleh buat pada awal pagi.

0 Comments