Resepi Kerabu Kerang ringkas dan sedap.


Resepi Kerabu Kerang ringkas dan sedap

Resepi Kerabu Kerang ringkas dan sedap | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ada tak peminat kerang dekat sini? Atau peminat kerabu kerang? Buat peminat makanan ini, bila terdengar pun boleh jadi terliur kan! Manakan tidak, macam boleh terasa dekat mulut, rasa freshnya kerang ditambah pula dengan rasa bahan bahan kerabu, oh! Nikmatnya! Ulps! Rasanya cukuplah di situ, hehehe. Oklah! Hari ini kami nak kongsikan dengan korang, Resepi Kerabu Kerang ringkas dan sedap!

Bahan bahan:

  • 1 kg kerang (Bersaiz besar)
  • 1 sudu makan kerisik
  • ½ cawan santan pekat
  • 3 biji limau kasturi (ambil air perahan limau)
  • 1 biji bawang besar (dipotong)
  • 10 biji cili api
  • 3 biji cili merah
  • Sedikit belacan (kisarkan belacan,cili api & cili merah)
  • Garam


  • Cara nak buat kerabu kerang ni mudah je. Basuh kerang dan masukkan ke dalam kuali. Kemudian masukkan air dan rebus kerang tersebut. Jangan lupa masukkan garam ya.
  • Kemudian angkat dan toskan. Kupas kulit kerang dan ambil isinya.
  • Kemudian, masukkan ke dalam mangkuk besar dan campurkan kesemua bahan tadi ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama kerang.
  • Bila rasa semua dah ok, makan bersama nasi panas! Wah! Sedapnya! Mudah kan? selamat mencuba.


0 Comments